A végrendelet

(Polgári Törvénykönyv: 1959. évi IV. tv. 623-635. §-ai)

A végrendelettel az örökhagyó halála esetére vagyonáról vagy annak egy részéről rendelkezik. Amennyiben az örökhagyó nem ír végrendeletet, az öröklésre a törvény szabályai irányadóak. Végrendelkezni csak személyesen lehet. A végrendeletnek három formája van: közvégrendelet, írásbeli magánvégrendelet, és szóbeli végrendelet.

a) Szóbelileg végrendelkezni csak szigorú feltételek esetén lehet:  csak az életet fenyegető, rendkívüli helyzetben levő tehet ilyen végrendeletet, amennyiben írásbeli írásbeli végrendeletet nem tudna tenni. A szóbeli végrendeletet a rendkívüli helyzetet követően három hónapon belül írásban kell megerősíteni,  különben hatályát veszti.

b) Közvégrendelet: Közvégrendeletet közjegyző (vagy bíróság) előtt lehet tenni. a vak, az írástudatlan, továbbá az, aki olvasásra vagy nevének aláírására képtelen állapotban van, csak közvégrendeletet (vagy szóbeli végrendeletet) tehet, írásbeli magánvégrendeletet nem.  A korlátozottan cselekvőképes személy csak közvégrendelet tehet.

c) Írásbeli magánvégrendelet: Az írásbeli magánvégrendeletet csak olyan nyelven lehet érvényesen tenni, amelyen a végrendelkező ért, és amelyen írni, illetőleg olvasni tud. Az írásbeli magánvégrendelet két formája: az elejétől a végéig  saját kezűleg írott, és aláírt végrendelet, és a más által írott magánvégrendelet.

Az írásbeli magánvégrendelet érvényes továbbá, ha

– annak végrendeleti minősége, keltének helye és ideje magából az okiratból kitűnik, továbbá

– két tanú együttes jelenlétében aláírja, vagy ha azt már aláírta, az aláírást két tanú előtt a magáénak ismeri el és a végrendeletet mindkét esetben a tanúk is e minőségük feltüntetésével aláírják (más által írott végrendelet), vagy

– aláírja és akár nyílt, akár zárt iratként a közjegyzőnél – végrendeletként feltüntetve – személyesen letétbe helyezi.

A saját kezűleg írott végrendelet érvényességéhez nem szükségesek a tanúk.

A más által írott magánvégrendelet készítésénél a két tanú együttes jelenlétében kell aláírni a végrendeletet, vagy  amennyiben már ezt megelőzően a végrendelkező már aláírta, akkor a két tanú együttes jelenlétében kell, hogy a magáénak ismerje el az aláírást. Amennyiben a végrendeletet két tanú külön-külön írja alá, a végrendelet érvénytelen.

Fontos szabály, hogy ha a végrendelet több lapból áll, mindegyik lapot folyamatos sorszámozással látták el, és minden lapot a tanúk is aláírnak. A végrendeleti tanúkkal szemben követelmény, hogy azok a végrendelkező személyazonosságának tanúsítására képesek legyenek, ne legyenek kiskorúak, vagy gondnokoltak, és ne legyenek írástudatlanok.

Amennyiben a végrendelkező a tanúnak is juttat a hagyatékból, ez a része a végrendeletnek csak akkor érvvényes, ha a végrendelet ezen részét a végrendelkező saját kezűleg írta és aláírta, illetve ezen részt ugyancsak kettő tanú jelentétében írta alá a végrendelkező.

Dr. Fila László