Beszámoló a Szent Anna templom felújításáról

Magyarország Kormányának támogatásával elkészült Kerepes 1912-ben épült, szecessziós stílusjegyeket viselő temploma tornyánakfelújítása és külső homlokzati festése.

A kerepesi Szent Anna templom a Mária-út részeés az Élő Rózsafüzér zarándoklat 1. és 9. szakaszának állandó végpontja. A templom helyi nemzetiségi hagyományőrző és kulturális tevékenységek, így hangversenyek, irodalmi esték, zene- és gyógypedagógiai fejlesztőiskolai bemutatók helyszínéül is szolgál. A templom látképe olyannyira meghatározó Kerepes megjelenítésében, hogy a város önkormányzatának hivatalos honlapján és Facebook oldalán is a templom madártávlatból felvett képe látható, valamint a templom állandó motívumként jelenik meg a Szervusz Kerepes c. lapban, amely az önkormányzat által kiadott közszolgálati lap. Elmondható tehát, hogy a szorosan vett hitéleti célokon túl a templomkép Kerepes város önazonosságának is fontos megjelenítője.

Az elmúlt 10 év során a templom hívei adományainak köszönhetően megújult a templom belső tere (műemléki jellegű szakrális berendezés és szószék, az oltár, a bútorok és a freskók restaurációja, a szobrok felújítása, belső festés, orgona felújítása), a kültéren pedig megtörtént a födém- és tetőfelújítás, csapadékelvezetés és lábazat-felújítás, valamint a templomkert balesetmentesítése. Mint utolsó, a folyamatot záró, kritikusan fontos szakasz a templomkülső felújítása maradt hátra, mely egyszeri nagy-összegű ráfordítás igényéből eredően kizárólag a hívők adományaiból és társadalmi munkájával már nem lett volna megoldható. A templom Kerepes város központi, a település szerkezetből és arculatból adódóan meghatározó helyszínén található, így nemcsak szakrális és a hitéleti közösségi funkciója miatt volt fontos a felújítási munkák ilyetén való befejezése, hanem a település minden lakójának közösségi érdekét is szolgálta.

A templomfelújításra a Bethlen Gábor Alap kezelésével zajló „2021. évi egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások támogatása” program keretében elnyert 15 millió forintos támogatás (EEÖR-KP-1-2021/1-001465) biztosította a fedezetet, de a pályázat benyújtását követően robbanásszerűen megnövekedett anyagárak miatt komoly kiegészítésre volt szükség, amit a hívők adakozása és az egyházközség Kerepesi Katolikus Közösségért Alapítványa saját forrásai biztosítottak. A felújítási munkák a kezdeti tervezési és előkészületi fázist követően 2022márciusában kezdődtek, majd az állványozás, atemplomtorony harangablakainak felújítása, a falak kültéri javítását követően az egyházmegyei standardokat követő színválasztásnak megfelelő teljes kültéri festéssel fejeződtek be. A felújítási munkák zárásaként a hívek és a helyi önkormányzat munkatársainak áldozatos közösségi munkájával sor került a templomkert állapotrendezésére és a kerítés festésére is.

 

A megvalósult felújításnak köszönhetően megújult templomot 2022. június 12-én a bérmálási ünnepet megelőzően Marton Zsolt váci megyéspüspök úr megáldotta, ezzel hivatalosan is átadva azt a helyi katolikus közösségnek.

Összeállította: Dr. Szendrák –Szender Erika és Frajna András ny. plébános