A mátraszőlősi ministránstábor naplója – 2004.

A szervezések kezdetén a tavalyi táborunk résztvevőit szólítottam meg, alkalmat adva idén is arra, hogy akikkel talán nem találkozunk rendszeresen, azokkal is tovább alakulhasson, mélyülhessen a már eddig kialakult ismeretség, barátság.
Néhány szülővel és gyermekkel személyesen tudtam beszélni és feleleveníteni az előző táboraink élményeit, tanulságait. Sok gyerkőc  a szüleik elmondása alapján is nagyon várta, hogy táboroztatási hagyományainknak 2004-es fejezete is legyen.
Segítőtársamként is egy tapasztalt, több hasonló táboron részt vett két gyermekes szilasligeti barátomat kértem fel András atya egyetértésével. Idei együttlétünket a Tízparancsolat köré csoportosítottuk, kiemelve abból ötöt az ottlétünk minden napjára egyet-egyet. Létszámunk az előző két táborunk körülbelüli számtani átlagát adja. Például a Szent Anna napi indulásunk előtti napon is még két függőben lévő résztvevőnk van. Van három gyermek, akik majd más táborból ill. családi program végeztével tudnak szerda reggeltől bekapcsolódni táborunk izgalmas életébe. Itt egyikük édesapját kértem, legyen segítségünkre az utaztatásban és egyben a tábori elemózsia utánpótlásának leszállításában is. Megbeszélésünk szerint ő is bekapcsolódik táborunkba és a pénteki hazaszállításnál is segítségünkre lesz.
Hétfőn a plébánia előtt találkozott csapatunk. A csomagok nagy részét az utánfutóban helyeztük el. Balázs, aki idén először jött velünk, előzetes megbeszélés alapján a kerékpárját is hozhatta. Búcsúzás a jelenlévőktől, beszállás a két kocsiba, integetés, majd egy órai utazás után már a mátraszőlősi plébánia kapujánál vártuk
bebocsátásunkat. Éva néni érkezett mosolyogva. Bemutatja a felújított, szépen felszerelt házat, melyben öt napig lesz szállásunk. A gyors helyfoglalás után Attila rövid eligazítást tartott a szeretettettek gyakorlását egész héten segítő
kavicsgyűjtés és ajándékozás lényegéről. Az általunk szépnek ítélt kavicsokból akkor adtunk egy másik személynek, ha ő velünk jót tett. Ezután gyalogtúrára indultunk a térképen közelinek tartott Sámsonháza felett lelhető vár részben felújított romjaihoz. Az odavezető úton a túra előzetes szervezéséből megismert helybéli
embereinkkel is találkoztunk. Egyikük megmutatta azt az artézi kutat, ahol a sok száz méter mélyből feltörő
tiszta, jódos víz a lefojtott csapon keresztül a vándorok felüdülését szolgálja.
Utunkon ettől kezdve a gyengén szitáló eső is elkísért. A távolban őzek és szarvasok látványa is emlékezetessé tette ezt a kirándulásunkat. Az előkerült esőköpenyek alól néha felismerhetetlen emberkék kukucskáltak egymásra.
Peti szemünk láttára szakszerű és bátor mozdulattal nagy gyíkot fogott az egyik mezőn, melyről kép is készült. A várromokat nem kis szerencsével, de megtaláltuk.

Este 7 óra után fáradtan és kissé csatakosan érkeztünk vissza szálláshelyünkre.
A közös vacsora után megkezdődött az Attila által kütyü-nek nevezett lelkiprogram
mára tervezett részének megbeszélése, Isten nevét hiába ne vedd! Az első esténk
11 után fejeződött be.

Kedd reggel 7-kor ébresztőt fújtam. Mai téma: Ne hazudj,
mások becsületében kárt ne tégy! Délelőtt az esős idő miatt a benti közös foglalkozások kerültek előtérbe. A Ben Hur film első részét ekkor néztük meg. Idén is teljes önellátásra rendezkedtünk be. Az ebédeket a jól felszerelt konyha és az általunk
levitt eszközök segítségével sikerült mindig az asztalra varázsolnunk. A csapatunk jó étvággyal pusztított el mindent, ami az asztalra került. Délután az időjárás megengedte, hogy kitekintsünk a községbe is. Sétánk során felkutattuk a futballpályát is. Este a tábortűznél vacsoráztunk sült virsli volt a menü sok-sok kiegészítéssel.

Szerda reggel Balázs utánpótlást biztosított 3 gyermek, sok sütemény és otthoni készételek formájában. Teljes létszámban így már 23-an voltunk. Könnyen bevontuk őket is táborunk életébe. A kütyün már ők is hallhatták a mai témát: Uradat, Istenedet imádd és csak neki szolgálj! Az esős idő kitartó volt. Benti közös játékainkat folytattuk. Emlékezetes ezek közül az Elnök, Titkár, Jegyző-s játék. Az izgalmas Ben Hur film második részét ebéd előtt néztük meg.

Csütörtöki témánk az esti szentmise lehetőség miatt: Az Úr napját szenteld meg! A lelkiprogram után házi szkander bajnokságot bonyolított le B. Balázs. Ezután két kocsival Sámsonházára indultunk. Itt a hétfői kirándulásunkon már érintett országos kék túraútvonal Mátraverebély Szentkútra vezető szép és kevéssé járt útvonalába kapcsolódtunk be. Az átázott csúszós helyeknél Balázs önkéntes túravezetőnk lett. Előre ment és megkereste az éppen legjárhatóbb útvonalat. Hamar megérkeztünk az 1210 óta kegyhelyként számontartott zarándokhelyre. Imádkoztunk a bazilikában, majd a kútnál megtöltöttük kulacsainkat. A táborvezetők vitték az összes közös elemózsiát.

Most osztottuk szét az eddig megőrzött kekszeket, nápolyikat, chipseket. A Lourdesi barlangnál közösen imádkoztunk. A hazafelé vezető út mindenkinek rövidebbnek tűnt. A tervezett szentmisénkre kis késéssel érkeztünk meg a szálláshelyünktől pár száz méterre található Szt.Erzsébet templomba. A szentmise után röviden megtekintettük, majd siettünk estebédet készíteni. A terítékre került gulyásleves mindenkinek ízlett.

Péntekünk mindenkinek meglepetéssel indult. A tervezett ébresztés egy kis „merénylet” következtében 8 órára csúszott. Utolsó nap témája, a hazaindulás miatt: Atyádat és anyádat tiszteld! A héten összegyűjtött kavicsainkat, jótetteinket tehettük egy dobozba. Mindenki küldhetett délelőtt képeslapot az otthoniaknak. A tábor kitakarítása után 3 kocsival indulhattunk haza szeretteinkhez. Jövőre ismét szeretnénk ennyien együtt lenni.

Szombaton reggel a hálaadó szentmisén az oltár elé tehettük a héten összegyűlt kavicsainkat. Így jelképesen is megmutathattuk a táborban összegyűjtött jócselekedeteinket. Köszönjük a szülők bizalmát, segítségét és András atya támogatását!

Lobmayer Miklós