Családtábor – Honton – 2005.

Tíz család táborozott az idén együtt a Börzsöny északi lábánál fekvő Honton.

Az idei év a táborlakóktól nagy leleményességet és találékonyságot kívánt, ugyanis a megérkezésünk után nem sokkal elkezdett esni az eső, s az első két nap programját így teljesen átalakította.

Hála az ügyes kezű anyukáknak és apukáknak, a szállásunkat biztosító Motel ebédlője kézműves műhellyé alakult át. Volt itt gipszöntés, gipszfestés, agyagozás, batikolás, festés, rajzolás. Az elkészített szép munkák némelyike ajándékot jelentett egy-egy társunknak.

A fiúcsapat kihasználva az Ipoly közelségét, horgászkalandra indult. Ki több, ki kevesebb zsákmánnyal tért vissza. A kis halak frissen megsütve a reggeli kínálatot gazdagították.

Mesedélután kicsikkel és nagyokkal, kicsiknek és nagyoknak! Az egyik délután közismert mesék elevenedtek meg a családok előadásában. S, hogy a látottakat nem azonnal ismerhette föl mindenki, annak csak egy oka volt; a sokat hallott történetek különböző stílusban elevenedtek meg. Ki az opera, ki a pantomin, ki a modern játék lehetőségeit próbálta ki.

A fotózás új módjaként, mintegy élő fotóalbumot készítettek a családok. Mindennapjaik egy-egy eseményét élőképben jelenítették meg. Az étkezések az ünneplések, a kirándulások, a vásárlások pillanatait tárták fel a családok egymásnak.

Csütörtökön este örömteli eseményt jelentett a tábor életében, hogy András atya a szakadó eső ellenére meglátogatott bennünket, s a falu templomában szentmisét celebrált nekünk.

Hogy minden rosszban van valami jó, – szintén megtapasztalhattuk. A táborunktól nem mesze található a a Honti-szakadék, ahol megérkezésünkkor éppen csak csordogált egy vékony vízerecske. A sok eső hatására két nap múlva – kis országunkban kevés helyen látható – nagy vízeséssé duzzadt a magas sziklafalból csordogáló patak. A szálláshelyünk tövében a kiszáradt patakmeder is megtelt vízzel, ami a későbbiekben jó játékot jelentett a gyerekeknek.

A közös társasjátékok is sok vidám percet jelentettek a táborozóknak. Nemes vetélkedés folyt a csapatok között a „Játék a betűkkel”, vagy az „Aktiviti” játszásakor. Kisebb csoportokban kipróbálhatták a mennyország felé vezető út buktatóit, és a „Gazdálkodj okosan” játék állomásait.

A sok borús, esős nap után szombat reggel ragyogó napsütésre ébredtünk. Így nekivágott kis csapatunk a mintegy 8 km-re fekvő Drégely vár meghódításának.

Csodálatos volt az út a Börzsöny érintetlen erdőin keresztül, fent a várban pedig egy rövid imával emlékeztünk az egykori hős várvédőkre. E túra szervezője és vezetője, Herceg Ferenc sok új ismerettel ajándékozott meg bennünket. Az utunkat kísérő gyógynövények felismerésében is segítségünkre volt.

Hont közelében található egy szép Mária kegyhely, Csitár. Ide könnyű sétaút vezetett. A lankás völgyben, a csodaforráshoz épített kápolna gyönyörű volt. Ezt az élményt egészítette ki a közelében található majorság, ahol sok-sok őshonos magyar állatfejjel ismerkedhettek meg a gyerekek.

Bár a szabadba tervezett programok jelentős része elmaradt, az utolsó nap sikerült a várt számháborút megtartanunk a tábor felett magasodó hegyoldalban. Egy kis focira, tollaslabdázásra is sor került.

Köszönet és hála a tábor valamennyi résztvevőjének, hogy immár harmadik alkalommal sikerült néhány napot együtt tölteni, és sok szép vidám perccel ajándékozhattuk meg egymást. S ebben része volt a 4-50 évesig, valamennyi korosztálynak.