Egyházmegye kategória bejegyzései

A váci egyházmegyéhez kapcsolódó írások

11 gyermek járult első szentáldozáshoz 2020. június 21-én Kerepesen


Az évközi 12. vasárnapi szentmise keretében tartották az első szentáldozást 11 gyermek számára. A járványügyi helyzet miatt nem a megszokott időben tudtuk megtartani ezt az ünnepi eseményt. Az ünnepi szentmise “Te Deummal” kezdődött, melyben hálát adtunk az elmúlt tanév kegyelmeiért. A szentmisét több alkalommal a gyerekek verses – énekes előadása “színesítette”.
Ezután a nehéz időszak után nagyon felemelő érzés volt, hogy egy ilyen szép ünneppel tudtunk újra visszatérni templomunkba.

Közlemény!

Kedves Testvérek!

Figyelembe véve az állami ajánlásokat és könnyítéseket, Marton Zsolt
megyéspüspök rendelkezése értelmében, a Váci Egyházmegyében 2020. május 18-tól újra engedélyezett a nyilvános szentmisék és liturgikus 
események megtartása.

Tekintettel a járványhelyzetre egyházközségünkben az alábbi 
rendelkezéseket hozom:

– Nyomatékosan kérem az időseket és a betegeket, akik veszélyeztetve érzik magukat, vagy hozzátartozói között van, akit veszélyeztethet, saját és mások érdekében fontolják meg a misén való személyes részvételt.


– A püspök atya rendelkezése értelmében a többiek számára a vasárnapi szentmisén való részvétel ismét kötelező, az erre vonatkozó korábbi felmentés megszűnik. Amennyiben betegség miatt nem tud valaki részt venni személyesen a szentmisén, számára az online szentmise is érvényes.

– A templomba belépéskor a szenteltvíz tartóban elhelyezett kézfertőtlenítő használata kötelező.

– A templomban is tartsuk be a javasolt 1,5 méteres távolságot, ezért padsoronként maximum 2 fő foglaljon helyet (kivétel az egy háztartásban élők)

– Szentáldozáskor is tartsuk be egymás mögött a távolságot és csak kézben 
áldozzunk!

– Perselyadományaikat hálásan köszönjük, amit továbbra is a szentmiséről távozáskor tudnak a kosárban elhelyezni.

– A szentmisék online közvetítését a korlátozások teljes feloldásáig fenntartjuk a részvételben korlátozott híveink érdekében!

Szentmiserend május hónapban

Hétfőtől – Szombatig:

18:45-19:00 Litánia

19:00 Szentmise

Vasárnap:

9:00 Szentmise

11:00 Szentmise (Szilasliget)

18:45 Litánia

19:00 Szentmise

Frajna András esp.plébános

Nagymarosi ifjúsági találkozó – ONLINE

Május 23-án – ahogy évtizedek óta mindig – ismét benépesült volna a plébániakert a Nagymarosi Ifjúsági Találkozóra érkező fiatalokkal. A koronavírus-járvány miatt azonban ha nem is áthúznunk, de átalakítani kellett terveinket: így arra hívunk benneteket, hogy csatlakozzatok, vegyetek részt az első online Nagymarosi Ifjúsági Találkozón!

A találkozó mottójául a kétségek és reménységek közt utat kereső emmauszi tanítványok szomjas kérését választottuk: „Maradj velünk, Urunk!” (Lk 24,29)

A főelőadást Fábry Kornél atya, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főtitkára tartja majd, a szentmise főcelebránsa pedig Erdő Péter bíboros, prímás, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érseke lesz.

A fakultációk között nem maradnak el az olyan klasszikus nagymarosi programok, mint Kerényi Lajos atya előadása vagy a Kérdezz-felelek, de Varga Kapisztrán ferences atya segítségével szeretnénk reflektálni hitünk fényében arra a rendkívüli helyzetre is, amit a járványveszély miatt mindannyian átélünk. Velünk lesznek egy körkapcsolás segítségével az egyházmegyék püspökei és fiataljai, és ugyanígy megszólalnak olyan magyarok, akik külföldi missziókban, más kontinenseken teljesítenek szolgálatot.

Hívunk benneteket, hogy imádkozzunk együtt a találkozón a betegekért, az őket szolgáló ápolókért, orvosokért, az idősekért, és hogy tetteinkkel enyhítsük a szenvedést és segítsük a járvány megfékezését.Hamarosan olvashatjátok a találkozó honlapján a részletes programot, és itt tesszük majd közzé azt is, hogy milyen módon kapcsolódhattok be a találkozóba.
Május 23-án találkozunk – #haMarosan!

A megfogant élet védelme

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevele

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia november 13-án kiadott, Megújulás a szeretetben című körlevelében már foglalkozott a megfogant emberi élet védelmének fontosságával, azonban a téma rendkívüli aktualitása miatt szeretnénk külön is hangsúlyozni az Egyház ezzel kapcsolatos álláspontját. Püspök elődeink 1956. szeptember 12-énkörlevelet adtak ki, mivel akkor tették rendeletileg lehetővé Magyarországon a művi terhességmegszakítást. Az akkori dokumentum nyelvezete régiesnek tűnhet, azonban tartalmát tekintve semmit sem vesztett időszerűségéből.

Tovább a folytatáshoz